Wednesday, April 25, 2012

Laksa peneng ala mamanora


Bahan-Bahan :

Ikan Sardin/ selaye ( 8 @ 10 ekor sederhana besar)
Bunga kantan
Daun kesom
Asam keping (secukup rasa)
Bawang merah (2 @ 3 biji yg sederhana besar)
Bawang Besar (1 @ setengah biji)
Cili kering (Ikut kemahuan)
Cili padi

Cara membuat :

 Rebus ikan ( asam keping + sedikit garam)
 Isi ikan rebus + Bawang Merah + Bawang Besar + lada kering + Cili padi
 Masukkan ke dalam periuk + Air (Jangan terlalu banyak air nanti cair yang sedang2 saje)
 Biarkan mendidih kemudian letakkan Daun kesum + Bunga Kantan
 Tunggu sehingga kepekatan yang munasabah,
Masukkan Asam keping + Garam + Sedikit perasa (Secukup rasa)
Bila dah semua rasa mengikut citarasa bolehlah padamkan api.

Laksa boleh dibeli yang segera atau yang kering.  yang kering perlu di rebus terlebih dahulu.

Bila di hidang bolehlah makan bersama ;
# Telur
# Salad
# Nenas
# Timun
# Cili potong

pas tu....makan

  ........ sharing is caring.........


 

No comments: