GULA merupakan bahan pemanis utama dalam menghasilkan sesuatu masakan. Rasa
kemanisan itu menjadi tarikan kepada masyarakat untuk menikmati masakan seperti
kek, kuih muih dan pelbagai minuman.
Sebab itu pengambilan gula merupakan perkara biasa dalam kehidupan harian
kita. Ada orang seolah-olah tidak boleh hidup tanpa gula walaupun diri diancam
pelbagai penyakit.
Antara masalah kesihatan yang berpunca daripada pengambilan gula berlebihan
adalah obesiti, lelah, kencing manis serta penyakit jantung.
Secara ringkas, gula adalah karbohidrat yang mudah diserap tubuh dan
bertujuan untuk membekalkan sumber tenaga kepada tubuh badan kita.
Tetapi tahukah kita terdapat pelbagai sumber lain gula yang boleh kita dapati
secara lebih sihat. Antaranya daripada nasi, mi dan ubi-ubian.
Selain itu, kita juga boleh mendapatkan bahan penting ini daripada sejenis
tumbuhan yang dikenali sebagai pokok stevia.
Stevia atau nama saintifiknya, stevia rebaudiana merupakan sejenis tumbuhan
herba yang mempunyai lebih 10 peratus stevioside pada daunnya dan bahan ini
mengandungi 200 hingga 300 kali kemanisan berbanding gula biasa.
Kebaikan stevia
Pokok ini mempunyai pelbagai gelaran antaranya sweetleaf dan sugarleaf serta
bagi sesetengah pihak, ia juga digelar daun ajaib yang mengeluarkan manisan.
Kemanisan daripada pokok ini sedikit lambat untuk dirasa tetapi ia akan kekal
lebih lama berbanding gula biasa. Ini kerana kelarutan stevia di dalam air
sedikit perlahan.
Walaupun begitu, stevia telah mendapat perhatian daripada pengguna bahan
rendah karbohidrat bagi pengamal diet dan juga pengguna gula alternatif.
Kajian perubatan yang telah dijalankan menunjukkan keupayaan stevia untuk
mengawal penyakit darah tinggi, kencing manis serta hipertensi.
Ini kerana stevia adalah bahan pemanis bersifat semulajadi yang memberikan
rasa manis tanpa bahan kimia tambahan seperti glukos atau mana-mana komponen
gula lain.
Antara kegunaan stevia dalam produk masakan adalah pemanis untuk pelbagai
jenis minuman, ais krim serta gula-gula.
* Boleh lah cubakan!