Monday, February 23, 2015

Portluck Lagi...

Assalamualaikum....salam selasa semua..........
Hari ni nak cite sal makan-makan kat opis 2 minggu lepas sebelum balik  kampung  CNY.  Seperti biasalah kami kumpulkan duit dengan geng-geng huru hara.  Pastu tukang pegi kepasar, saya dan k.eda je...Tukang siang lauk pauk pon geng huru hara gak...hah ni lah geng huru hara...2 orang lagi tak dek gambar...Semua planing kami ber 6 lah...yang lain-lain tu jemputan ...


Minggu ni lain skit menu nya...kami makan nasi...Lauk pauk yang dicadangkan ialah tom yam sea food dan steam siakap.....Kebetulan aras opis kami ada balkoni...so senang lah kami masak-masak...nak panggang kambing sekor pon boleh...heheh...contoh je .


Tu je barang-barang mentah nak campak ke dalam tomyam...Kami buat tomyam kum...letak santan...sebelum ni tak pernah pulak makan tomyam bersantan upenya memang sedaplah...Kami guna rempah 'tomyam nyonya'...best lah...lepasni memang cari pest tomyam ni je lah...

Sheeertp...
hah...gambar kat atas tu proses mensteamkan ikan...Memang rare lah geng kita orang...Selalunya dalam proses nak memasak ramai pegawai yang datang tolong-menolong dan joint...meriah lah jugak bila dah ramai-ramai satu bahagian kan...

 Nampak...berselerak dalam masa nak siapkan...semuanya dicampakkan ke dalam periuk elektrik tu.  Ada coactail lagi...


 Ketam yang segar bugar...memang best tuk ratah-ratah..  Kebetulan harga ketam memang agak mahal sedikit, hanya ini je yang mampu kami belikan.  Semuanya dibeli di pasar borong selangor..Manakala rempah-rempah di Eonbig lah...


Kerabu mangga pon kami buat kat opis jugak...Resepinya hanya gunakan barang-barang segera seperti sos ikan dan campur-campur bahan-bahan segar je..saya pon tak pandai gak nak buat sebab ni resepi k.eda..(yang pakai tudung biru kat atas tu).


Dah siap dah ikan steam kami...saya memang tak makan ikan siakap..so memang ta tau lah sedap ke tidak...tapi nampak macam best kan...
jemput...jemput..
bye itu saje
......