Wednesday, April 25, 2012

Kari kepala ikan

Ini pulak feveret En. suami
Kepala ikan merah agak murah bila dibeli di Pasar Borong Selangor

Bahan-bahan :

Sebiji kepala ikan merah
Santan
serbuk kari
Bawang merah
Bawang putih
Rempah ratus (Bunga lawang + Bunga cengkih+kayu manis+.......)
Halia
Lengkuas
Cili kering @ cili boh

Cara-cara :

Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak
Tumiskan Rempah ratus terlebih dahulu
kemudian terus masukkan bawang merah + bawang putih + halia + Lada kering/cili boh)
Sesudah masak (naik bau) masukkan serbuk kari .
Tumis sehingga naik minyak kemudian masukkan sedikit air
Bila sedikit mendidih masukkan kepala ikan tadi.
Jangan terlalu kerap mengacau atau mengusik kepala ikan nanti hancur ye
hanya sekali sekala je yang penting perlahankan api
Bila dah nampak sedikit mendidih masukkan santan.
Bila dah santan mendidih bolehlah masukkan terung @ bendi
masukkan garam + sedikit gula melaka + Asam keping
Bila dah sedikit naik minyak boleh lah perlahankan api. kemudian letak tepi
jangan biarkan periuk di atas dapur td nanti kuahnya tak cantik....
Makan........

 

No comments: